Två år har gått – oljeläckan märks än

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det exakt två år sedan det gigantiska utsläppet av råtallolja inträffade i Sandarne utanför Söderhamn. Det är det största utsläppet av råtallolja i Sverige och då anade ingen konsekvenserna.

Arbetsledare Nils Schönning visar oss att fortfarande finns det rester av den bruna och kletiga råtalloljan i Söderhamns skärgård. Det har i dag gått exakt två år sedan en cistern gick sönder i oljehamnen i Sandarne och 1,7 miljoner liter råtallolja läckte ut i naturen. Ungefär hälften rann ut i havet och spreds i den ö- rika skärgården. Katastrofen var ett faktum. Lars Stål som är teknisk chef på Söderhamns kommun berättar hur han upplevde det den ödesdigra dagen då han såg förödelsen.

– Jag tänkte som när jag såg det här JAS-planet gå i backen, jävlar, jävlar, jävlar. Det var en maktlöshet över att inte kunna göra någonting när man ser att det här kommer att ställa till det för många människor och för miljön.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Det var Lars Stål på Söderhamns kommun som fick uppdraget att organisera det stora saneringsarbetet. I två år har runt 250 personer jobbat med att sanera stränder och havsbotten. Ett skitigt och mycket tidsödande arbete. Sten för sten har tagits upp och den kletiga oljan skrapats bort.

”Vi har gjort vårt yttersta”

Det var företaget Arizona Chemicals cistern som sprang läck den ödesdigra dagen, företaget har hittills betalat 75 miljoner kronor till kommunen för saneringen. Men notan är mycket större, men företaget vill inte säga hur mycket ersättning de betalat ut i till fastighetsägare och andra inblandade.

– Olyckan kan vi inte göra ogjord, då måste man göra det bästa av situationen och ta sitt ansvar. Jag tycker att vi gjort vårt yttersta för att återställa skärgården. Det säger Patrik Jakobsson, som i dag är fabrikschef på Arizona Chemicals fabrik i Sandarne, men som började sitt jobb efter olyckan.

Domstolen väntar

Ett rättsligt efterspel har redan börjat och företaget har nyligen åtalats för miljöbrott och i januari startar domstolsförhandlingarna. Företaget påstås ha brustit i skötsel och larmanordningar. Två ytterligare läckage har skett därifrån före och efter katastrofen. Nu är de två cisternerna som företaget ägt rivna. Nu ska två nya byggas och båda ska ha särskilda invallningar som extra skydd mot ett läckage.

– Vi behöver lagerkapacitet, men nyinvesteringen innefattar också sekundära invallningar. Vi måste göra allt vi kan för att det inte ska ske igen naturligtvis. Var det uttjänta redan för två år sen? Nej, de var kontrollerade och hade inga anmärkningar, säger fabrikschefen Patrik Jakobsson.

Men det finns i dag inga formella krav på extra invallningar vid förvaring av råtallolja, för råtalloljan har hittills inte ansetts så farlig som t.ex. petroliumolja. Hade det funnits en invallning då för två år sen så hade sannolikt ingen olja läckt ut. Olyckan har förändrat synsättet på hur råtallolja fungerar när det kommer ut i naturen.

– Det besked vi hade var om det skulle rinna ut stelna och fastna på land, det gjorde inte det nådde åtta mil utanför Finlands kust ganska omgående, jag tror alla blivit tagna på sängen av råtalloljans kvalitet, säger Lars Ståhl på Söderhamns kommun.

Djurlivet klarade sig

Den kletiga oljan var direkt farlig för fåglarna och det befarades en massdöd. Men så blev det inte. Antalet döda fåglar har varit max ett hundratal, men häckningen har varit dålig sommartid. Men fågelskådarna tror att fågellivet snart är tillbaka som förr. Stefan Persson är en av fågelskådarna som var mycket orolig efter händelsen.

– Ja, det har inte hänt så mycket. Det blev inte alls så farligt som vi trodde, fågellivet kommer att återhämta sig, säger Stefan Persson från Söderhamns fågelklubb. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oljeutsläpp i Söderhamn

Mer i ämnet