Bilden är ett montage. Foto: TT/SVT Design

56-åring lurade gävlebor med löften om snabba pengar

Uppdaterad
Publicerad

Den 56-årige gävlebon hade studerat värdepappers rörelser på börsen och sade sig ha kommit på en metod att tjäna pengar på börsaffärer oavsett om kurserna går upp eller ner. Nu döms han till fängelse för att ha lämnat osanna uppgifter.

56-åringen öppnade för ändamålet fyra depåer i Nordnet. Han presenterade sin affärsmetod för målsägandena, en och en. Presentationerna var huvudsakligen muntliga med stöd av viss dokumentation och gjordes vid personliga sammanträffanden. Enligt 56-åringens beskrivning hade det blivit och skulle även i framtiden bli mycket hög vinst i depåerna.

Efter presentationerna köpte målsägandena andelar i verksamheten. Som både han och målsägandena beskrivit saken var det andelar i depåerna som på detta sätt överläts, arbetsnamnet var Gävle Trading.

Grovt bedrägeri

Det som 56-åringen nu döms för är att har han lämnat osanna uppgifter om värdet på depåerna och lagt fram egenhändigt upprättade handlingar som ”bevis” på detta värde.

Den värdeökning som han beskrev för målsägandena vid presentationerna motsvarade inte tillnärmelsevis den faktiska tillväxten som var långt mycket mindre. Därigenom har han vilselett målsägandena och detta har skett uppsåtligt, skriver tingsrätten i sin dom, och menar att straffvärdet är så högt att han skall dömas till fängelse i två år.

Sammalagt är det 21 målsägare i målet som 56-åringen sammanlagt ska betala 1.454.820 kronor i skadestånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.