Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför får man inte heta vad som helst? Här förklarar Skatteverket lagen. Foto: SVT

Två män nekas namnbyte till Waffen och Dräparn

Uppdaterad
Publicerad

En man från Gävle vill heta Dräparn och en man från Älvkarleby vill heta Waffen. Nu nekas de att byta namn av Skatteverket. 

Förut tilläts man heta nästan vad som helst i Sverige, men sedan lagstiftningen gjordes om för tre år sedan så gäller god namnsed. Bryter namnet man vill byta till mot den så får man inte byta. 

– Det kan handla om att namnet väcker anstöt eller kan leda till obehag för bärararen, eller är ett varumärke som är skyddat, säger Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

”Välkomnar överklagan”

Eftersom ordet Waffen kan kopplas till nazismen så nekades mannen från Älvkarleby att byta namn, detsamma gäller för mannen från Gävle som ville heta Dräparn. 

– Det är en viss mån av bedömning som man måste göra och får man avslag så har man alltid möjligheten att överklaga. Och det välkomnar vi också för att utveckla en ny rättspraxis, säger Ingegerd Widell. 

Hör mer om namnbyten i videon ovan. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer