Arkivbild. Foto: Kriminalvården

Två män från länet höll sig undan i fem år – slipper fängelse

Publicerad

Två män i trettioårsåldern, den ena från Hudiksvall och den andra från Bollnäs, har hållit sig undan så pass länge att brotten de dömts för nu preskriberas. Kriminalvården meddelar därför att påföljden bortfaller för männen. 

Ena mannen, från Bollnäs, dömdes i september 2015 till två månaders fängelse för olaga hot, misshandel och narkotikabrott. Men eftersom han aldrig infann sig för att spärras in så blev han efterlyst. Nu har han dock lyckats hålla sig undan i fem år så verkställigheten preskriberas. 

Den andra mannen, från Hudiksvall, dömdes även han i september 2015 och då till en månad och fjorton dagars fängelse för grovt rattfylleri, grov olovlig körning och skadegörelse. I likhet med den första mannen så har även han lyckats hålla sig undan i fem år.

– Har man dömts till fängelse i maximalt ett år så är preskriptionstiden fem år, har man dömts till fängelse i ett till fyra år så är preskriptionstiden tio år och sedan är det som en stege uppåt, säger Tatjana Johansen, gruppchef vid Kriminalvården.

Lyckats hålla sig undan

Totalt brukar ungefär hundra fängelsestraff per år preskriberas på grund av att personerna som döms inte är frihetsberövande när de får domen och därefter lyckas hålla sig undan. 

– Inte sällan är det så att personen inte är kvar i landet, samt är dömd till kortare fängelsestraff och då har vi inte möjlighet att göra en internationell efterlysning, säger Tatjana Johansen. 

Hör mer i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.