• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Hemmasittande elever ska få hjälp Foto: Emma Eriksson/TT

Två miljoner till hemmasittande elever

Kommunstyrelsen i Söderhamn har beslutat att lägga två miljoner kronor ur sociala investeringsfonden för att fånga upp elever med hög frånvaro.

Det handlar om de elever som inte når upp till kunskapsmålen i skolan och ungdomar upp till 20 år som är utan sysselsättning som pengarna ska användas till.

Projektet, ELOF, ska ge individuellt stöd genom ett mobilt team med personal från grundskolan och det så kallade Kommunala aktivitetsansvaret, KAA. Så småningom ska teamet också bestå av en socionom och en pedagog.

Ska fångas upp snabbare

Målet är att eleverna ska få möjlighet att slutföra sina studier och göra skolan till en naturlig del av vardagen säger Ungdomssamordnaren och projektledaren, Annica Norlin, på Ung i Söderhamn.

– En utvärdering visar att många av problemen börjar redan i grundskolan. Där har vi ett viktigt arbete att göra för att nå ungdomar under 16 år, som inte kan ta del av insatserna vi har idag. Vi vill fånga upp dem snabbare för att öka motivationen till att slutföra skolan, säger Annica.

Större samarbete

Erfarenheten på Ung i Söderhamn säger att familjer med barn som har hög och problematisk frånvaro upplever att många människor, myndigheter och instanser är engagerade, men att de saknar känslan av samverkan. Något som det mobila teamet ska arbeta med.

– Vi har sett att elever med hög frånvaro ofta har sociala problem och lider av psykisk ohälsa. I ELOF-projektet tar vi med oss arbetsmetoden från Ung i Söderhamn där vi har ett tydligt samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen och arbetsmarknads- och socialförvaltningen, säger Annica Norlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer