Tvååring död – drunknade i badtunna i Sandvikens kommun

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen drunknade en tvåårig pojke i en badtunna i Sandvikens kommun.

Pojken fördes med ambulans till Gävle sjukhus men trots upplivningsförsök kunde hans liv inte räddas, vilket Arbetarbladet var först med att berätta.

– Det som hänt är att en tvååring förolyckats i hemmet, i en badtunna, säger kammaråklagare Elin Källberg.

Vad som lett fram till händelsen är inte klarlagt men en förundersökning om vållande har rutinmässigt inletts.

– Det har hållits förhör, bland annat med räddningstjänsten som kom dit för att försöka rädda livet på pojken, men ingen har delgivits misstanke om vållande. Händelsen kommer att utredas vidare.

Ordningslagen

5 §  Brunnar, bassänger och liknande anläggningar skall vara försedda med de säkerhetsanordningar som behövs med hänsyn till anläggningarnas belägenhet och beskaffenhet. Behovet av att säkerhetsanordningen ger ett tillräckligt skydd mot olyckor med barn skall särskilt beaktas. Anläggningens ägare eller den som till följd av nyttjanderättsavtal eller på någon annan grund är i ägarens ställe ansvarar för att anläggningen är försedd med nödvändiga säkerhetsanordningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.