Conny Björklund, entreprenör och aktiv i skateföreningen är kritisk till att bygget stoppas, innan sista rampen är byggd. Foto: SVT

Tvärnit för skateparken i Bollnäs – budgeten kraftigt överskriden

Uppdaterad
Publicerad

3,6 miljoner kronor har bygget av skateparken i Bollnäs hittills kostat. Nu när kommunen fått reda på att den sista etappen kommer att kosta cirka 250 000 kronor till att bygga slår man helt stopp för projektet.

Det har varit ett utdraget projekt som överskridit budgeten rejält. En grov överslagsräkning i början sa att man kanske skulle klara det på 2,4 miljoner. Nu är bygget uppe i 3,6 miljoner varav 1,4 miljoner kommer från ett statsbidrag för att minska segregering.

– När vi i går fick reda på ytterligare kostnader så stoppade vi bygget helt, säger Per Molin, fastighetschef i Bollnäs.

Föreningen inte registrerad

När skateparken skulle byggas var det meningen att skateföreningen skulle stå som projektledare för hela bygget. Då den lokala föreningen inte är registrerad som förening fick Conny Björklund, aktiv i Söderhamns skateförening gå in och leda projektet via sitt privata företag.

Sedan har flera andra entreprenörer tagits in för markarbeten, asfaltering och byggande av den nedsänkta skatebowlen bland annat.

– Det har varit problem med höjden för markarbeten som har fått justerats innan gjutning och det tog tid i början att åtgärda så att bowlen kunde byggas, sedan har kommunen valt att lägga till grus på ett ställe där vi kalkylerat för gräs, säger Conny Björklund.

Säkerheten påverkas

Konsekvensen av ändringen påverkar även säkerheten i parken menar Conny Björklund.

– Om man åker fel i en ramp och landar ute i gruset så gör det ondare än om man landar i gräs. Det kan också åka in grus på banan så att man åker på det och ramlar, säger han.

Överhuvudtaget tycker Conny Björklund att kommunen inte lyssnat på honom och de andra skateare som jobbar i projektet, de som har kompetens om hur en skatepark ska byggas.

Enligt kommunen så har man valt gruset i stället för gräset för att det är mer lättskött och ger en bättre helhet.

– Man måste kolla banan innan man åker även om det är gräs. Gruset smälter in mer i helheten så därför har vi valt det, säger Per Molin.

Stoppar bygget

Det som nu inte blir klart är den sista rampen, en betongramp med många mindre hinder.

– Det är den mest efterlängtade rampen med lättare svårighetsgrad, den passar också särskilt bra till nybörjare så det är synd att den inte blir av, säger Conny Björklund.

– Det är ju dumt att den inte byggdes först då, det är ju från slutet man kapar ett projekt om det saknas pengar. Men det här är inte definitivt. Vi stoppar bygget nu men kan komma tillbaka och slutföra det senare. Vi måste äska mer pengar först, säger Per Molin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.