Så här var den nya skolbyggnaden tänkt att bli placerad för den nya högstadieskolan. Foto: Montage Gävlefastigheter

Tvärstopp för planerna på Gävles nya jätteskola

Uppdaterad
Publicerad

Det blev tvärnit i samhällsbyggnadsnämnden för att starta planläggningen för en ny högstadieskola omkring Polhemsskolan. En samlad opposition tillsammans med Miljöpartiet sa nej.

Det förslag som låg på bordet var att bygga en ny skola för 575 elever vid Polhemsskolan i centrala Gävle.  Det skulle bland annat innebära en ny fem våningar hög skolbyggnad på bollplanen i korsningen av Kaserngatan och Södra Kopparslagargatan, en nybyggd idrottshall och att Polhemsskolans matsal byggs ut.

– Vi motsätter oss inte en ny högstadieskola i centrala Gävle, men olika placeringar måste diskuteras öppet och inte att ett alternativ presenteras utan diskussion, säger Måns Montell (M), andre vice ordförande i nämnden.

”Vill se andra alternativ”

Det Moderaterna främst vänder sig mot är att det liggande förslaget krävt att man måste göra avsteg från friytor för eleverna, det vill säga storleken på skolgården.

– Vi kanske i slutändan hamnar i att det här förslaget är det bästa alternativet. Men vi vill se vilka andra alternativ som finns och att processen ska vara politiskt styrd och inte överlåta ett sånt här beslut åt tjänstemännen, säger Måns Montell.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Olsson (S) tycker att oppositionens och miljöpartiets ställningstagande är märkligt.

– Kommunfullmäktige har ju tagit ett beslut om nya riktlinjer för friytor och det här förslaget uppfyller de riktlinjerna, anser han.

– Placeringen av skolan är inte samhällsbyggnadsnämndens sak, det är en fråga för utbildningsnämnden och det är hos dom en sådan diskussion ska tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.