Fikru Maru, den svenske läkare som suttit häktad i Etiopien sedan 2013. Arkivbild. Foto: Privat

UD kallar upp ambassadör

Uppdaterad
Publicerad

UD har kallat upp Etiopiens ambassadör till kabinettssekreterare Annika Söder på grund av hanteringen av läkaren Fikru Maru, uppger UD för SVT Nyheter Gävleborg.

Etiopiens ambassadör kallades under fredagen upp till kabinettsekreteraren. Detta efter uppgifter i Etiopiska medier om att ett 30-tal personer ska åtalas misstänkta för att ligga bakom en brand som utbröt i Kilintofängelset i Addis Abeba för knappt tre månader sedan. Fikru Maru är enligt uppgifter till SVT en av de som kommer åtalas.

– I mötet med ambassadören var vi tydliga med det allvar som vi ser på situationen, särskilt med anledning av Fikru Marus hälsotillstånd, säger Joakim Edvardsson, på UD:s pressjour till SVT Nyheter Gävleborg.

Fikru Maru

UD har under en längre tid känt en stor frustration över hur frågan har hanterats.

– Vi har lagt mycket tid på det här. Att kalla upp en ambassadör är en av de möjligheter vi har för att understryka allvaret.

Vad händer härnäst för UD:s del?

– Vi inväntar givetvis ny information om de nya åtalspunkterna mot Fikru Maru, information som väntas komma i början på nästa vecka.

Dömdes nyligen – efter lång process

Den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru greps i Etiopien 2013 och anklagades ett halvår senare för mutbrott. Han dömdes nyligen, efter en långdragen process, till fyra års fängelse för ”kännedom om korruption på ministernivå” varpå Fikru Marus advokater trodde att han skulle bli villkorligt frigiven inom kort. En sammanfattning av fallet Fikru Maru hittar du genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet