UD kan inte lägga sig i nya rättsprocessen

Uppdaterad
Publicerad

Utrikesdepartementet tänker inte heller nu lägga sig i rättsprocessen när Fikru Maru åter har blivit åtalad, den här gången för att ligga bakom branden på fängelset i Etiopien där över 20 fångar ska ha omkommit.

Utrikesdepartementet (UD) ser mycket allvarligt på att ett nytt åtal har väckts mot läkaren Fikru Maru, som sedan 2013 sitter fängslad i Etiopien. Åtalet pekar ut honom som den som låg bakom branden som uppstod på fängelset samtidigt som han själv låg på sjukhus, men UD har samma ståndpunkt som innan – att Sverige inte kan lägga sig i ett annat lands rättsprocess.

Istället fokuserar man från UD:s sida på Fikru Marus hälsotillstånd. Han vårdas för en kollapsad lunga och är i behov av en operation.

Fikru Maru

Skiljer på roller

– Det är viktigt att tydliggöra våra roller. Det är staten som får pröva en brottsmisstanke och det är hans advokater som får försvara honom, men det är klart att vi ser allvarligt på åtalet. Med tanke på att den andra delen, den akuta medicinska situationen, kvarstår. Vi har påtalat att han måste ha akut vård nu och vi ser helst att han får det i Sverige, säger Patric Nilsson, presskommunikatör vid UD.

På Utrikesdepartementet har man hela tiden varit hemlighetsfulla med hur man jobbar med fallet Fikru Maru, och kommer att vara det fortsättningsvis också.

– Vi måste hela tiden värdera varje steg vi tar huruvida det kan gagna eller försvåra Fikru Marus situation och därför berättar vi inte allt vi gör, säger Patric Nilsson.

Utgår ifrån att datumet hålls

Framstår inte Sverige som svagt när man inte har nått resultat?

– Hade beslutet varit vårt när det gäller den akuta vården så hade han fått vård nu. Vi är tydliga i vår begäran, vi har sett att både statsministern och utrikesministern har tagit upp det här med etiopiska företrädare.

Rättegången gällande de nya anklagelserna är planerad till 23 december. Under den tidigare rättsprocessen blev förhandlingarna uppskjutna under en lång tid, något Patric Nilsson förutsätter inte händer den här gången.

– Beskedet är att rättegångsdatumet är 23 december och då utgår vi från det och förutsätter att man håller förhandlingen då.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet