Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är många olika arbetsuppgifter som ingår i jobbet som undersköterska. Foto: Barbro Sellin SVT

Undersköterskan på äldreboendet: Måste ta reda på varför så få söker vårt jobb

Publicerad

Det är svårrekryterat inom vård och omsorg i Hudiksvall och Nordanstigs kommun, trots att man lockar med upp till 15 000 kronor extra för sommarvikarier.

Teodora Rodreguez började arbeta som sjukvårdsbiträde inom hemtjänsten i Nordanstigs kommun. Nu arbetar hon som undersköterska. Totalt har hon arbetat i 21 år för kommunen.

– De måste kolla varför det är så få som söker det här jobbet, säger Teodora Rodreguez, undersköterska på Sörgårdens äldreboende.

Teodora Rodreguez månadslön är efter skatt 22 500 kronor. Hon arbetar varannan helg, kväll och dagpass.

– Jag trivs bra och jag älskar att jobba med äldre. Jag kan ge till dem det som jag inte kan ge till mina föräldrar, berättar Teodora Rodreguez.

Lättare att rekrytera

Helene Söderlund är enhetschef på Sörgårdens äldreboende. Hon menar att det vore lättare att rekrytera om man som undersköterska hade en högre lön.

– När man pratar om attraktiva arbetsgivare så är lönen en viktig faktor. Är man ung och vill ut och arbeta så vill man ha en trygg anställning. Då tycker jag att det är självklart att lönen är viktig, säger Elin Ljung, äldreomsorgschef på Hudiksvalls kommun.

”Lönen på tredje plats”

I Hudiksvalls kommun är ingångslönen för en undersköterska 22 500 kronor plus ob-ersättning.

Stöd- och omsorgschefen i Nordanstigs kommun menar att det är hur man upplever jobbet som är viktigast.

– I alla undersökningar man har gjort så kommer lönen på tredje plats. Hur man trivs och om man tycker att jobbet är roligt, det kommer före lönen, säger Karin Henningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.