Efter våldtäktsmisstankarna mot två spelare meddelar Unicef att organisationen bryter samarbetet med Brynäs IF. Foto: SVT

Unicef bryter samarbete med Brynäs IF

Uppdaterad
Publicerad

I ett mejl till SVT Gävleborg bekräftar Unicef att de nu lämnar samarbetet med Brynäs IF och barnsatsningen ”En bra start”. Detta efter att två spelare i A-laget misstänks för våldtäkt.

”UNICEF Sverige och Brynäs IF har i dag fattat ett gemensamt beslut om att tills vidare avbryta samarbetet. Parterna är överens om att inte kommentera beslutet närmare”. Det skriver Unicef under tisdagen i ett mejl till SVT Gävleborg.

Beskedet kommer efter att två Brynässpelare misstänks för två olika fall av våldtäkt. Den ena spelaren är häktad och den andra spelaren sitter anhållen. Båda är misstänkta på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden.

Skulle ge barn bra start i livet

Brynäs var världens första hockeyklubb att ha ett långsiktigt samarbete med barnrättsorganisationen Unicef 2013. Unicefmärket har synts på klubbens annars reklamfria tröjor och vid sidan av isen har de tillsammans drivit barnsatsningen ”En bra start”. Satsningen arbetar för att barn och unga ska få en bra start i livet och för Brynäs del handlade det bland annat om spelarbesök i skolor.

”Gör det uppriktigt och äkta”

Tidigare under dagen publicerade Brynäs ett långt uttalande på sin hemsida där de bland annat skrev om samarbetet med Unicef:

”Genom vårt sociala hållbarhetsarbete i En bra start träffar vi varje läsår 12 000 barn i regionens skolor för att ge dem en bra start i livet samt lyfta barns rättigheter. Vi samarbetar med UNICEF för att barn i hela världen ska få en tryggare uppväxt och vi gör det uppriktigt och äkta.”

Bara några timmar senare kom alltså beskedet att Unicef lämnar samarbetet med Brynäs. Vidare skriver Brynäs att de tar starkt avstånd från de brott som spelarna anklagas för:

”Det har vi sett som en självklarhet och om våra handlingar och den senaste tidens tystnad från föreningen har skapat missuppfattning kring detta så ber vi om ursäkt för det.”

Kommunen ställer krav

Gävle kommun har på tisdag eftermiddag kommenterat krisen i Brynäs. Kommunen tar starkt avstånd från de handlingar som två spelare i Brynäs IF:s herrlag misstänks för. Gävle kommun ställer nu krav på att föreningen redovisar en tydlig handlings- och tidsplan för hur man ska arbeta med sin värdegrund. Samarbetet ”En bra start” avbryts dock inte – än. Men det kan omprövas, enligt Åsa Wiklund Lång, S, kommunstyrelsens ordförande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Brynäs IF

Mer i ämnet