Nu kommer en unik fotoutställning till Delsbo bygdegård. Det är Johan Ahlén, en av grundarna till Ljusbackens kollektiv som ställer ut.

Unika bilder från gröna vågen – visas i Delsbo

Uppdaterad
Publicerad

För omkring 50 år sedan började den gröna vågen. Stressade storstadsbor flyttade ut till kollektiv på landsbygden för att leva hållbart och odla sin egen mat. Nu visas unika bilder om det mytomspunna livet i en fotoutställning i Delsbo.

Under sjuttiotalets första hälft, i svallvågorna efter -68 rörelsen, startade den gröna vågen.

Det startades kollektiv lite här och där ute på landsbygden. Många som flyttade ut och började odla och leva hållbart var stressade storstadsbor som ville byta livsstil.

Ljusbacken i bilder

En av grundarna till Ljusbackens kollektiv, Johan Ahlén visar nu upp livet i bilder tagna i kollektivets begynnelse. Bilderna visas på bygdegården i Delsbo.

– Det är en utställning som kommer att pågå till september och vi hoppas på att få in bidrag från besökare så att fotoutställningen kan leva och utvecklas under den här tiden, säger Peter Jonazson, ordförande i hembygdsföreningen och ansvarig för utställningen.

Han kom själv till Delsbo som gröna vågare för cirka 45 år sedan.

– Det har verkligen förändrat mitt liv till det bättre. Jag var börsmäklare i Stockholm då. Jag avskyr att vara i Stockholm nu, det är fantastiskt här i Delsbo, säger han.

Mytomspunnet kollektiv

Han berättar att ortsborna rynkade på näsan åt gröna vågarna och att det gick mycket rykten.

– Det pratades om att vi hade ormgrop, det var inte ens in närheten sant allt som sas. Men visst var det flummigt, många gick nakna och en del gubbar tog vägarna förbi då och då för att få se nakna kvinnobröst, säger han.

Utställningen pågår just nu och fram till i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.