Det som är speciellt med familjecentraler är att det finns flera verksamheter under samma tak. Till exempel så finns det en öppen förskola och en barnavårdscentral. Här får föräldrar lära sig om föräldrarskap, barnuppfostran och barnskötsel. Men det som är unikt med familjecentralen i Andersberg är att det nu finns tolkar för de som pratar arabiska och somaliska.
Duaa Fadhil kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan från Irak. Hon är en av de som ofta besöker Gävles enda familjecentral.
– Det här är mitt första barn, jag vet inte hur jag ska uppfostra mitt barn så på dem här träffarna får vi lära oss mycket saker, säger Duaa Fadhil.
Arena för integration
Det senaste året har allt fler människor från andra länder kommit hit till Sverige och det är något som har märkts på familjecentralen i Andersberg. Annika Lemoine är socionom och jobbar där, hon berättar om kulturella skillnader och att lagstiftningen i Sverige skiljer sig åt i jämförelse med andra länder. Det kan skapa en osäkerhet hos vissa som inte levt länge i Sverige, att de inte vet vad man får göra. Men hur man ska göra, är svårt för alla föräldrar, menar Annika Lemoine.
– Jag tänker att familjecentralen är en arena för integration. Här träffas föräldrar oavsett vilket ursprung de har och alla föräldrar vill sina barn väl och alla här har samma tankar, funderingar och frågor kring föräldraskapet.
”Lär oss ha ett samspel”
Mariam Saleh kommer från Palestina och hon upplever att det finns skillnader i barnuppfostran där jämfört med hur man gör i Sverige.
– Där kan man använda sig utav andra tillvägagångssätt än att prata med barnet. För att övertyga ett barn om att något är fel där borta så kan man slå dem. Men självklart är det bättre att prata med sitt barn tills de övertygas om vad som är rätt och fel, säger Mariam Saleh.
De kulturella skillnaderna kan även synas när det kommer till vem av föräldrarna som ansvarar för barnet. Att det är mer jämlikt här i Sverige är något som Duaa Fadhil värderar högt.
– Det fina här är att vi lär oss att ha ett samspel mellan båda föräldrarna vad gäller barnuppfostran. Det är jättebra, säger Duaa Fadhil.