Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mannen förekommer i flera av polisens förundersökningar och har bland annat dömts för grovt vapenbrott. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Man från Gävleborg gripen för mord på gängledare i Bagdad

Uppdaterad
Publicerad

En man från Gävleborg ska ha gripits i Bagdad för mordet på Mustafa ”Benzema ”Aljiburi – en av ledargestalterna inom det kriminella nätverket Foxtrot, enligt uppgifter till SVT. Under tisdagen kom uppgifter om ytterligare två gripna svenskar misstänkta för inblandning i dådet.

Mannen, som är i 20-årsåldern, greps enligt irakiska medier efter en polisjakt. Skjutningen skedde på en trafikerad väg i Bagdad. Både offret och den gripne mannen ska vara svenska medborgare.

Han är sedan tidigare känd av polisen och har kopplingar till den kriminella miljön i Gävleborg. Han har tidigare dömts till sluten ungdomsvård för grovt vapenbrott och flera fall av narkotikabrott.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Polis på plats vid hemmet

När SVT besöker den misstänkte mannens hemadress finns polis på plats efter vägen. Polisen finns även vid adresser där anhöriga till mannen bor.

– Vi kommenterar inte potentiella skyddsåtgärder som vi gör. Men det är klart att vi är medvetna om händelser internationellt som vi värderar och agerar utifrån, säger Mathias Rutegård, presstalesperson på polisens mediecenter i region Mitt.

Se polisens övervakning av den misstänkte mannens hus

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från när polisen övervakar den misstänkte mannens bostad. Foto: SVT

Oro för hämndaktioner

Källor inom polisen befarar nu att mordet kan leda till en upptrappning i gängmiljön.

– Det finns såklart sådan oro att det ska leda till hämndaktioner mot närstående till de här personerna som är inblandade på olika sätt, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

UD bekräftar: Man från Norrland gripen

UD kan bekräfta att en svensk medborgare i 20-årsåldern, hemmahörande i Norrland, har frihetsberövats i Irak i början av januari. Ambassaden i Bagdad står i kontakt med lokala myndigheter.

Enligt poliskällor till SVT ska ytterligare två svenska medborgare ha gripits i Irak efter dödsskjutningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på gängledaren ”Benzema” i Irak

Mer i ämnet