Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mustafa Aljiburi stod tidigare Rawa Majid nära. Hör SVT:s reporter Diamant Salihu förklara hur Aljiburi blev en måltavla i den blodiga gängkonflikten. Foto: Sociala medier

Mustafa ”Benzema” Aljiburi skjuten till döds i Irak – var ledargestalt i Foxtrot

Uppdaterad
Publicerad

Mustafa “Benzema” Aljiburi har tidigare iscensatt sin egen död. Nu har den tidigare ledargestalten i Foxtrot-nätverket skjutits till döds i Irak, enligt SVT:s uppgifter. En svensk man i 20-årsåldern är gripen misstänkt för mordet – och ska ha “förhörts hela natten” av irakisk polis.

Med motorcykel närmar sig skytten en bil och avlossar flera skott på den vältrafikerade gatan i Iraks huvudstad Bagdad.

Mannen som skjuts till döds är enligt SVT:s uppgifter 34-årige Mustafa Aljiburi, alias “Benzema”.

Han har varit en del av den innersta kretsen i Foxtrot och förekommer i flera utredningar kopplat till den pågående våldsvågen. Sedan tidigare är han dömd för bland annat mordbrand, grovt bedrägeri och flera narkotikabrott.

Mustafa Aljiburi har tidigare stått Rawa “Kurdiska räven” Majid nära. Men efter att Majid uppges ha gripits i Iran har Aljiburi tagit avstånd från honom och försökt att starta ett eget nätverk.

Misstänkt skytt gripen

En svensk man i 20-årsåldern är gripen i Irak misstänkt för måndagens dödsskjutning. Mannen är tidigare dömd i svensk domstol för grovt vapenbrott och flera narkotikabrott.

Enligt SVT:s källor i Bagdad har den misstänkte “förhörts hela natten” av irakisk polis som uppges vara intresserade av namn på medhjälpare. Bland annat eftersöks personer som befann sig i en bil i anslutning till skjutningen och filmade händelseförloppet.

Mustafa Aljiburi har varit ett prioriterat namn på fiendernas dödslistor. En sprängladdning har hittats vid hans tidigare folkbokföringsadress norr om Stockholm och flera personer i hans närhet har fått sprängdåd riktade mot sig.

Fejkade sin egen död

I oktober spreds uppgifter och bilder i sociala medier som påstods visa att Mustafa Aljiburi dödats i Irak. Men det avslöjades snart att han iscensatt sin egen död i samarbete med de inhyrda torpederna som fått i uppdrag att mörda honom. I en livesändning på sociala medier hånade och hotade Aljiburi sina rivaler.

Polisen i Sverige befarar hämnddåd efter måndagens dödsskjutning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.