Många gävlebor tycker serviceavgiften är onödig och dyr. Foto: SVT

Upprörda röster i Gävle när extra avgift införts

Uppdaterad
Publicerad

Bilister i Gävle fick för en tid sedan ett sms från EasyPark med information om att man planerade att införa en serviceavgift på tre kronor varje gång man använder deras betalapp i mobilen.

Avgiften läggs på varje gång en ny parkering påbörjas. Något som inte fallit i god jord hos Gävleborna.

– Varje gång du använder appen så kostar det tre kronor. Det är för dyrt. Jag måste hämta varor flera gånger om dagen och får komma tillbaka och lösa ny avgift i appen. Det blir en hel del pengar efter ett tag, säger Danio Jusobowitch.

– Småstoppen blir ju dyrare. Jag försöker tänka till och ställa mig utanför centrum, säger Linn Westerdal.

– Jag har använt appen länge. Den är jättebra, men nu har jag slutat med det. Nu ska de ockra på en och jag tycker att det är dyrt som det är att parkera i Gävle, säger Laila Karlsson.

Gävle Parkeringsservice påbörjar ny upphandling

Det är Easypark själv som har fattat beslut om den nya serviceavgiften. Då det nuvarande avtalet med Easypark löper ut vid årsskiftet påbörjas under hösten en upphandling av ett nytt digitalt betalsystem.

– Jag vet ju att det finns andra levarentörer där ute. Som är kostnadsneutrala och där man inte behöver betala en serviceavgift. Så varför inte en sån leverantör? Eller flera kanske?, säger Stefan Carlbaum på Gävle Parkeringsservice.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.