Hör trafikutvecklingschefen på X-trafik förklara skillnaderna mellan Flextrafik och Närtrafik. Foto: Robin Herzog

Utökad kollektivtrafik – taxi till busspris

Uppdaterad
Publicerad

Den som bor minst två kilometer från en busshållplats i Hudiksvalls eller Nordanstigs kommun kan från och med den 10 december ta del av X-trafiks tjänst Närtrafik samtliga vardagar.
– Det här är till för de som bor utanför det vanliga kollektivtrafiknätet, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik i Gävleborg.

Det nya systemet är redan i gång i Ljusdals kommun och delar av Hudiksvall. Nu läggs Östra Hudiksvall och hela Nordanstig till.

Närtrafik är en kompletterande tjänst till linjetrafiken där en resenär kan beställa en taxi som kör personen till närmaste busshållplats eller plats för samhällsservice, till samma pris som en vanlig bussbiljett.

– Har man mer än två kilometer till en busshållplats är man berättigad till det här och man måste ringa minst två timmar före resan. Personen som gör beställningen behöver inte vara folkbokförd i länet för att få ta del av tjänsten, säger Andreas Eriksson, trafikutvecklingschef på X-trafik i Gävleborg.

Ersätter Flextrafik

Planen är att Närtrafik ska utökas till länets sju övriga kommuner under 2019 och att Flextrafik – en liknande tjänst, ska fasas ut. Främst är det äldre människor som har tagit del av tjänsten hittills.

– Det går flera turer per dag så det går att åka iväg, göra det man ska och sen få skjuts senare. Närtrafik är något som skulle ha gjorts tidigare men vi har inte hunnit med helt enkelt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer