Mannen misstänks bland annat för att ha tänt eld på kommunhuset i Ljusdal. Foto: SVT

Mannen lider av allvarlig psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som misstänks ha tänt på Ljusdals kommunhus lider av en allvarlig psykisk störning. Det skriver Rättsmedicinalverket i sitt utlåtande till tingsrätten. Det innebär att tingsrätten nu kan meddela dom.

När rättegången gällande brandattentatet mot Ljusdals kommunhus avslutades i mitten av december meddelade tingsrätten sin inställning mot den misstänkte 38-åringen. Det fanns övertygande bevisning till att mannen var skyldig till alla brotten meddelade man.

Men innan man kan avkunna dom så måste mannen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, vilket han nu gjort. Rättsmedicinalverkets undersökning är klar och under fredagen togs förhandlingen upp i rätten igen.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Läs också: Övervakningsbilder visar timmarna innan attentatet

I Rättsmedicinalverkets utlåtande framgår att man bedömer att mannen begått de misstänkta gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Mannen har behov av psykiatrisk vård förenad med frihetsberövande och tvång, skriver man.

Till följd av mannens psykiska störning finns det risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag, enligt Rättsmedicinalverkets bedömning.

Läs också: Brandskydd fungerade dåligt

Nu när den rättspsykiatriska undersökningen är klar så kunde förhandlingarna i Hudiksvalls tingsrätt återupptas och avslutas under fredagen. Rätten bestämde att 38-åringen ska stanna kvar i häktet till dess att dom meddelas på tisdag den 26 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Mer i ämnet