Old school. Det ser ut som det gjorde på 1970-talet hos Vinylstallet i Alfta. Foto: Anders Sundin/SVT

Utrotningshotad skivaffär lever och frodas i Alfta

Publicerad

Vinylförsäljningen ökar stadigt i Sverige. Ändå finns det väldigt få skivaffärer kvar. En av dem hittar vi i Alfta i Hälsingland.

Något hot mot strömmad musik och cd-försäljningen kommer förstås aldrig vinylskivan att bli. Men från att ha sålt 7 000 exemplar i Sverige 2006 så beräknas försäljningen för 2016 att landa på 500 000 sålda lp-skivor.

Här i Gävleborgs län hittar vi bara två riktiga skivaffärer, det vill säga inte skivbörsar och loppisar som bara säljer begnat, utan butiker som tar in nyinspelade skivor också. En i Gävle, Alla tiders skivhandel, och Vinylstallet i Alfta.

Vinylskivan står ända bara för en bråkdel av den totala musikförsäljningen, 3,5 procent. Hela 85 procent kommer från strömningstjänster i dag. Men ökningen gör att de utrotningshotade skivaffärerna märker en klar skillnad.

Dramatisk ökning för försäljningen av nya lp-skivor de senaste tio åren. Foto: SVT Design

– Det är en explosion, säger Henrik Salmberg som äger Vinylstallet i Alfta tillsammans med sin fru. Trenden har sakta vänt och intresset har ökat. Den fysiska faktorn är det avgörande, folk har tröttnat på ingenting.

För när man strömmar så har man faktiskt ingenting: Att hålla i, att läsa i eller bara kolla på bilderna i.

– Folk har börjat tycka det är roligt med musik igen, säger Henrik Salmberg. Och jag tror att det är en nya generation som har anammat detta i en mycket större utsträckning än vi trott.

En bit ner i affären vid progrocken står sextonåriga Elias Holmberg och bläddrar bland skivorna. Han har åkt från Falun till Alfta för att försöka hitta några plattor han längtar efter.

– Vinylen känns lite mer robust än cd-skivor och Spotify, säger han och fortsätter att leta efter plattor med Pink Floyd, Genesis och King Crimson som han vill ha utöka sin skivsamling med.

Elias Holmberg, 16, har passerat länsgränsen mellan Dalarna och Hälsingland och åkt från Falun till Alfta för att leta sina favoritplattor. Bla Pink Floyd och King Crimson vill han ha tag i på vinyl. Foto: SVT

Alfta har drygt 2 000 invånare, kan man verkligen ha en skivaffär här?

– Nej det kan man inte, säger Henrik Salmberg. Det är ju en stor hobby, man måste ju ha ett riktigt jobb också, det är klart att det inte fungerar annars. Så har min fru och jag haft det under alla år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.