Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se personalchefen i Hudiksvalls kommun berätta om det drastiska beslutet att slopa vaccinkrav för omsorgspersonal. Foto: Lari Honkanen/SVT

Vaccinkravet slopas för omsorgspersonal i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

Hudiksvalls kommun har ett tufft personalläge och stora utmaningar att klara bemanningen i samhällsviktiga verksamheter. Framför allt handlar det om äldreomsorgen. Därför slopar kommunen nu tillfälligt vaccinkrav för alla som nyanställs inom vård och omsorg samt timvikarier.

– Den här extrema situationen med svårt att bemanna har vi aldrig varit med om och det är klart att det blir snabba beslut och det kommer att krävas åtgärder och insatser som vi aldrig har prövat tidigare och som vi behöver ha en beredskap för, säger Maria Larsson, personalchef på Hudiksvalls kommun.

Införde vaccinationsbevis

Den 10 januari i år införde Hudiksvalls kommun att alla som nyanställs inom vård och omsorg samt alla timvikarier ska uppvisa giltigt vaccinationsbevis innan anställning. Men en dryg vecka senare slopar nu alltså kommunen tillfälligt vaccinkravet.

Hur ser du på risken att patienter blir smittade av ovaccinerad personal?

– Vi har väldigt liten smittspridning på våra vård- och omsorgsboenden idag och det tror jag har att göra med att alla som jobbar med vård och omsorg är väldigt noga med att följa hygienrutiner, använder visir och munskydd samt att hålla avstånd, säger Maria Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer