Vaccinsamordnaren i Region Gävleborg, Tina Mansson Söderlund, säger att alla över 18 år i länet inte kommer att vara vaccinerade till midsommar. Foto: TT, Region Gävleborg

Vaccinplanen spricker – alla i Gävleborg kommer inte vara vaccinerade till midsommar

Publicerad

Den nationella planen att alla över 18 år ska vara vaccinerade till midsommar spricker i Gävleborg. Anledningen är att AstraZeneca återigen skriver ned antalet doser som ska levereras till Sverige. 

– Med beskedet som kom i fredags så måste man säga att det är kört, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg. 

Totalt kommer Sverige att gå miste om nära 3,3 miljoner doser. Det innebär att endast hälften så många vaccindoser som utlovats till EU under de närmaste månaderna faktiskt kommer. 

– Det påverkar oss rätt så mycket. När man säger att man får hälften så mycket så får man bara hälften så mycket av det som redan var reducerat, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare.

Coronaviruset i Gävleborg

Kommer inte klara målet

Tidigare har även ett antal andra regioner sagt att man inte kommer att klara av att uppnå det nationella vaccinmålet, bland annat Region Stockholm och Region Dalarna.

– Just nu är läget mörkare än det varit under hela den här resan, skulle jag säga. Med så lite som vi får nu i de senaste prognoserna, om det inte blir någon ändring på det, så kan vi inte längre kommunicera det här att vi ska vara vaccinerade till halvårsskiftet, säger Tina Mansson Söderlund. 

Hör vaccinsamordnaren berätta mer om vaccinsituationen i videon ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet