Hör Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare, berätta om hur man betade av telefonkön till tidbokningen för coronavaccination. Foto: TT, Region Gävleborg

Hälften av alla i telefonkön för vaccination var obehöriga

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalat långa telefonkön till vaccinationsbokningen i Gävleborg ska nu vara avbetad. Under helgen ringdes 8000 samtal för att sålla fram de som var aktuella för vaccin. Efteråt visade det sig att bara hälften i kön var det. 

Det har länge rapporterats om problem och långa köer till vaccinationsbokningen i Gävleborg. Få doser har levererats och trycket varit stort. Under helgen bestämde sig Region Gävleborg för att ta tag i problemet och satte in 60 medarbetare för att beta av telefonkön. Totalt ringde man upp 8000 personer. Dock visade det sig att endast ungefär 4000 av dem var aktuella för att få vaccin just nu. 

– Vi har en kö nu med personer som vi kommer att kunna hantera i närtid faktiskt. Det här gör också att vi kan börja planera när vi går in i nästa fas, säger Tina Mansson Söderlund, vaccinsamordnare i Region Gävleborg.

”Vi var bara tvungna att göra det här”

Nästa grupp som ska släppas på är gruppen som kallas för 65+. I nuläget är det dock oklart huruvida man kommer att släppa på personer i spannet 65+ i början under den fasen eller huruvida man kommer att börja med personer 75+ och sedan gå ned i åldrarna. 

Om man inte fått någon samtal under helgens insats så innebär det att man inte finns med i kösystemet. Är man i en grupp som ska få vaccin just nu men som inte har blivit uppringd så kan det exempelvis bero på att regionen fått in felaktig information så som felande telefonnummer. Har man inte blivit uppringd trots att man ska det så uppmanar regionen en att ringa på nytt.

– Vi såg att vi bara var tvungna att göra det här och då hade vi en stor skara medarbetare som sträckte upp handen som frivilliga. De har nu jobbat hela helgen för att ta sig igenom kön. Jag är jättestolt över deras insats, säger Tina Mansson Söderlund.

Hör vaccinsamordnaren berätta mer om arbetet i videon ovan.

  • Du som är 80 år eller äldre (född fram till 31 december 1941)
  • Du som har hemtjänst eller har hemsjukvård för äldre
  • Du som bor tillsammans med någon som har hemtjänst eller hemsjukvård

Källa: Region Gävleborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet