Foto: ArkivVisa alla (4)
Visa alla (4)

Vackert eller fult? – offentlig konst väcker känslor

Publicerad

Den offentliga konsten är alltid ett kärt samtalsämne, vad är vackert och vad är fult. Just nu visas en utställning kring konsten vi alla äger tillsammans på Konstcentrum i Gävle.

– Dels handlare det om skönhet, säger Björn Norberg intendent för den offentliga konsten på Gävle konstcentrum. Dels handlar det om att det får oss att tänka och att tänka om och inspireras och göra nya saker. Konsten är del av samhället och samhällsutvecklingen.

Närvarande konst

Den allmänna konsten finns där utan att vi tänker på och den. Björn Norberg är ny intendent på Gävle Konstcentrum och anvarig för den offentliga konsten, vi tar med honom ut och kollar vi några av de mest uppmärksammade vi har.

– Ingo Vetters ”Priapos Trädgård”, eller den rosa jeepen vet alla vilken det är, säger Björn Norberg.

– Den lyfts fram nationellt som ett lyckat exempel på samtida konst. Den är inte särskilt omtyckt nu, men det var inte Erik Grates ”Gudinna i hyperboreiskt hav” heller när den var ny, nu är det ett av det mest folkkära verket i Gävle.

– Det är väldigt typiskt, så ser det ut i flera svenska städer. Ett verk som först är kontroversiellt och som sedan blir en galjonsfigur för staden.

Eric Grates ”Gudinna i hyperboreiskt hav” – vacker eller Foto: SVT

TV: Se reportaget om den offentliga konsten i SVT-Play

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer