Vägglössen ökar dramatiskt i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Antalet saneringar av vägglöss i Gävleborg ökade med 58 procent mellan 2015 och de första 11 månaderna 2016. I landet som helhet har saneringarna ökat med 14 procent under samma period, enligt statistik från Anticimex.

De senaste åren har antalet saneringar av vägglöss ökat i landet. Anticimex genomförde 14 375 saneringar under årets första 11 månader, vilket var en ökning med hela 14 procent jämfört med helåret 2015. Men i Gävleborg är ökningen hela 58 procent för samma period.

– En resa till varmare länder eller till fjällstugan kan vara en skön avkoppling, men allt fler får med sig vägglöss hem från semestern, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex.

Vägglusen följer ofta med i packningen hem från resan. Den kan inte hoppa eller flyga utan förflyttar sig krypande. Under nattens mörka timmar kommer vägglössen fram och uppsöker en lämplig värd, ofta en sovande människa, som de kan suga blod av. I brist på föda kan en vägglus gå i dvala i upp till ett år.

– Gör allt du kan för att undvika att få med vägglöss hem. Har du väl fått vägglöss behöver du professionell hjälp att bli av med dem, säger Håkan Kjellberg.

Kampen mot vägglössen

Tips för att undvika vägglöss på resan

– Ta en titt under sängen och titta kring sömmar och skrymslen. Om det finns små svarta fläckar som liknar bläckstreck kan det var spillning från lössen. Be att få byta rum.

– Ställ resväskan högt och långt ifrån sängen.

– Låt kläderna ligga kvar i resväskan, använd inte byrån eller garderoben.

Tips för att undvika vägglöss vid hemkomsten

– Tvätta kläderna i 60 grader om det är möjligt. Övrig packning kan läggas i plastpåsar i frysen i en vecka.

– Föremål kan även värmebehandlas i torkskåp i väl förslutna plastpåsar i 60 grader under minst en timme.

– Kontrollera resväskan noggrant och dammsug den. Lägg dammsugarpåsen i en plastpåse och stoppa den i frysen under en vecka. Släng den därefter i soptunnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.