Här ger Lena Abrahamsson sina tre bästa tips för att klara av att studera med dyslexi. Foto: Cissi Eriksson Granér/SVT

Vägrade låta dyslexin stoppa henne – studerade till socionom

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår den Europeiska Dyslexiveckan. Den anordnas varje år för att uppmärksamma läs- och skrivsvårigheter. SVT Gävleborg har träffat Lena Abrahamsson som tack vare olika hjälpmedel lyckats läsa till socionom, trots att hon har dyslexi.

– Ska jag läsa mycket så måste jag nästan sova en stund för att det tar så mycket energi av mig. Det känns som att springa ett maratonlopp fast energin går åt i huvudet.

Hade dålig självbild

Lena Abrahamsson jobbar som enhetschef på ett vård- och omsorgsboende i Söderhamn. Hon har fått kämpa hela sitt liv för att förstå att det inte är något fel på henne eller hennes intelligens.

– Jag fick ofta höra under skoltiden att man var dum i huvudet, inte kunde läsa och inte pluggade tillräckligt. En del lärare undrade hur många gånger de skulle berätta hur ord stavades. Självbilden över att man inte kan och inte duger har jag haft mycket.

Anpassade hjälpmedel

Men Lena är envis och bestämde sig för att hennes handikapp inte skulle hindra henne när hon ville läsa upp gymnasiebetygen och sedan plugga till socionom på högskola. Tack vare speciella program och appar anpassade för dyslektiker och extra handledning klarade hon det galant.

– Får jag bara rätt förutsättningar så kan jag klara allt på precis samma sätt som alla andra. Ge mig rätt papper och penna, men i mitt fall så är det tal- och rättstavningsprogram på en dator och får jag bara det så är jag precis som vem som helst, säger hon.

Är stolt

Lena har lärt sig mycket om dyslexi och vilka rättigheter hon har. Utan rätt hjälpmedel hade hon inte varit där hon är idag.

– Oj, då har jag absolut inte klarat av det. Bara den engelska litteraturen skulle gett mig problem eftersom jag inte kan läsa engelska så bra. Skulle jag försökt att gå igenom en sådan bok hade det tagit mig flera år. Jag skulle inte förstå vad som står i den. Jag hade absolut aldrig klarat av den här utbildningen utan mina hjälpmedel. Så jag är jättestolt över att det gick.

I klippet här ovan ger Lena Abrahamsson sina tre bästa tips för att klara av att studera med dyslexi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.