John B. Goodenough, 97 år, är fortfarande aktiv och publicerar vetenskapliga artiklar. Foto: TT

Nobelpristagaren som kämpat med dyslexi

Uppdaterad
Publicerad

John B. Goodenough hade svårt för att läsa och skriva och pappan ville inte betala för hans studier. Nu får han Nobelpriset i kemi.

John B. Goodenough är med sina 97 år den äldste Nobelpristagaren någonsin. 

– Han har en härlig personlighet och ett fantastiskt karaktäristiskt skratt, säger Kristina Edström som är Nobelkommitténs expert och professor i kemi. 

Mot alla odds

– John B. Goodenough är en ikon, han är urtypen för en forskare som älskar sin forskning, säger hon.  

Hans uppväxt är en historia mot alla odds. 

John B. Goodenough är född 1922 och växte upp på landsbygden i Connecticut som ligger på USA:s östkust. Hans far var professor i religion vid det närbelägna prestigeuniversitetet Yale.

Pappan gjorde tidigt klart för sonen att han aldrig skulle ha en framtid i den akademiska världen.

Har dyslexi

I många intervjuer genom åren har John B. Goodenough berättat att hans familj misstolkade hans dyslexi. De trodde att han inte hade läshuvud och därför inte var lämpad för studier. 

– Det var svårt för mig att läsa och skriva men jag lärde mig själv så småningom, berättar John B. Goodenough i en podcast för Chemical and Engineering News som gjordes i september 2019.

Han hade en drivkraft och gick sina egna vägar. 

– Min far gav mig 25 dollar och sa: ”Här har du, nu kan du gå på universitetet”, berättar han.

Jobbade extra för att kunna studera

Årsavgiften för att gå på collage på Yale var på den tiden 900 dollar. Mellanskillnaden tjänade den blivande Nobelpristagaren bland annat in på att ge stödundervisning på helgerna till bättre bemedlade studenter.  

När han senare skulle välja inriktning stod det klart att vissa ämnen gick bort eftersom han hade dyslexi. Vare sig historia, juridik eller medicin, som han var intresserad av, skulle fungera. Men naturvetenskapliga ämnen fungerade. 

Och det kanske var tur kan man säga i historiens backspegel. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.