Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVÅGADALSVALET. I årets Svågadalsval var valdetagandet lägre än vid alla tidigare år och frågan är om man till nästa gång bör ordna valet på samma dags som riksdagsvalet för att få upp valdeltagandet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Rekordlågt valdeltagande i årets Svågadalsval

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet från gårdagens val till Svågadalsnämnden är sammanställt. Det som sticker ut i årets val är valdeltagandet på 53 procent och innebär det hittills lägsta för Svågadalsvalet.

– Det tycker jag är tråkigt, för Svågadalsnämnden är en unik företeelse i Sverige och ju fler som går och röstar desto högre legitimitet får Svågadalsnämnden, säger Mikael Löthstam (S) kommunstyrelsens ordförande i Hudiksvall. 

När Svågadalsvalet genomfördes för första gången, 1996, var valdeltagandet uppe i närmare 70 procent. Valdeltagandet i årets val till Svågadalsnämnden sjönk ned till 53,2 procent från 61,7 procent vid föregående val 2018. Det är ett tapp på över 8 procentenheter.

– Då är mitt förslag att vi ser på andra länder med lokala val för att se hur de gör för att få upp valdeltagandet, säger Caroline Schmidt (C) oppositionsråd i Hudiksvalls kommun.

Pandemieffekt kan ligga bakom

Mia Rosvall är avgående ordförande för Svågadalsnämnden och hon tror att tappet i valdeltagandet hänger ihop med att vi haft en pandemi. Hon berättar att Svågadalsnämnden normalt brukar ordna dialogkvällar fyra gånger om året där nämnden träffar Svågadalsborna och diskuterar aktuella frågor i bygden. Då blir engagemanget för nämnden naturligt för invånarna.

– Men under pandemin höll vi dialogkvällarna på distans via nätet och det är inte samma sak, säger Mia Rosvall.

Dessutom var det enligt henne flera av de mest engagerade invånarna som avlidit i covid-19 och de nyinflyttade yngre invånarna har inte alla hunnit inse nyttan med nämnden eller vikten av att gå och rösta. 

Klicka på Videon och hör hur Hudiksvalls ledande politiker ser på valdetagandet i Svågadalsvalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.