Foto: SVT

Nisse och Åsa bor i stadsarkitektens gamla bostad – välkommen in i Buregården i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Få har satt sin prägel på en stad så mycket som Gävles tidigare stadsarkitekt Erik Alfred Hedin som hade fullt upp att bygga upp stan efter stadsbranden 1869. Även Hedins privata bostad Buregården har en intressant historia. Vi hälsade på husets nya ägare för att höra hur det är att ta över ett byggnadsminne.

– Vi gillar gamla hus och jag jobbar med gamla hus. Så när vi såg att det var till salu blev vi väldigt intresserade, säger Nisse Andersson.

Och huset som Åsa och Nisse Andersson har tagit över är en viktig del av Gävles historia. 1880 började den då nyblivne stadsarkitekten Erik Alfred Hedin byggnationen på skeppare Buhres marker, inte långt från det nuvarande polishuset. När huset var klart fungerade det både som stadsarkitektens arbetsplats och bostad.

Erik Alfred Hedin var Gävles stadsarkitekt under 44 år och kom att sätta sin starka prägel på stan Foto: Gävles kommunarkiv

Satte prägel på Gävle

Under Hedins 44 år som Gävles stadsarkitekt kom han verkligen att sätta sin prägel på den stad som växte upp efter stadsbranden. Skolor, kyrkor och andra byggnader designade av Hedin började dyka upp, några inom synhåll från kontoret. Inte alla, men många av de femtiotal byggnader han låg bakom står kvar idag.

– Han gjorde så mycket och påverkade stan. Så väldigt mycket historia som han lämnat efter sig, säger Nisse Andersson.

Buregården en gång ett modernt hus

Förutom att rita många av Gävles byggnader så låg stadsarkitekten i framkant när det gäller den tidens nymodigheter. Som telefon och rinnande vatten.

– Det här huset var det första i Gävle som hade rinnande vatten, berättar Åsa Andersson entusiastiskt.

Och hon vill gärna låta Gävleborna ta del av sitt kulturarv.

– Jag bara älskar det här huset och önskar att alla ska få glädje av att komma och titta på det och kanske ta en kopp kaffe, säger Åsa Andersson.

I klippet får du följa med in i ett av Gävles mest intressanta hus och se några av de byggnader som Hedin låg bakom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.