Ryggrad har slängt ut sina manliga bandmedlemmar inför sin spelning. Hör arrangörerna om varför det behövs en fest utan män. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Femfest välkomnar till fest – bara för tjejer och icke-binära

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen går det första tydligt kvinno-separatistiska evenemanget av stapeln någonsin i Gävle. Det ordnas av en helt ny förening, som hoppas kunna bjuda in tjejer och icke-binära (de som inte följer tvåkönsnormen) till fest fler gånger.

När föreningen Femfest i Gävleborg startade i oktober kände medlemmarna ett starkt behov av att få klubba tryggt och säkert i Gävle, utan tafsande män och rädsla för att gå hem på kvällen.

– Jag tror nästan alla tjejer kan känna igen sig i någon sådan situation, säger Sanna Backeskog som är en av grundarna till föreningen.

Hon fortsätter:

– Det började som en tanke att ha en hemmafest med massa grymma tjejer som vi ville lära känna, sedan har det bara växt.

Portar ingen i dörren

Nu står arrangörerna och förbereder det sista inför helgen på Söders Källa i Gävle.

Vad säger ni till de män som kanske känner sig utstötta?

– Vi är noga med att förtydliga att vi inte portar någon i dörren, däremot känns det viktigt att trycka på att vi faktiskt riktar oss främst till icke-män, just för att det faktiskt behövs sådana evenemang här i Gävle, säger Sanna Backeskog.

Kvinnliga vakter, bartenders och musiker utlovas och festen bjuder på konst, poesi, musik och quiz. Banden Min stora sorg, Ryggrad och Anna Jörgensdotter är några av de som uppträder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.