Lars-Göran Wadén från Gävle som använder rullstol, skulle i januari 2015 åka med buss från Gävle till Österfärnebo, men när han skulle gå ombord på bussen så gick det inte Foto: Anders Sundin, SVT

Blev diskriminerad vid bussresa – vann i tingsrätten

Publicerad

Lars-Göran Wadén från Gävle som använder rullstol, skulle i januari 2015 åka med buss från Gävle till Österfärnebo, men när han skulle gå ombord på bussen så gick det inte.

Lars-Göran Wadén, från Gävle, lämnade därför in en stämningsansökan mot Region Gävleborg, som är huvudman för busstrafiken i länet, tillsammans med DHR, då han och organisationen anser att han blev diskriminerad.

Får rätt i tingsrätten

Tingsrätten går nu på hans linje och dömer Region Gävleborg att genast betala 16 000 kronor, varav 8 000 avser ersättning för upprättelse samt resterande 8 000 kronor avser preventionspåslag.

– Jag är oerhört lättad. Jag är naturligtvis också väldigt glad över att tingsrätten dömt till min fördel, säger Lars-Göran Wadén sedan han tagit del av domen.

Anledningen till att Lars-Göran Wadén inte kunde åka med bussen var att bussföraren inte hade rätt utbildning för att sköta den hiss som skulle användas för att få ombord honom och hans rullstol.

HD har tittat på fallet

Högsta domstolen (HD) har redan tidigare avgjort att det är just Region Gävleborg  som är huvudman i det här ärendet. Det betyder att trafikuppköpare i framtiden är ansvariga för de bussar som kör. Det går inte  att lägga ansvaret på ex. underentreprenörer, säger Lotta Lagnander, som varit Lars-Görans Wadéns juridiska ombud under processen.

Vilken betydelse kan den den här domen komma att få?

– Domen kommer troligen att få konsekvenser för kollektivtrafiken i framtiden på det viset att beställare och ägare av kollektivtrafik blir mer noga med att se till att lagar och regler följs.

Det är första gången som en dom faller där en privatperson stämt för diskriminering inom kollektivtrafiken, sedan lagstiftningen skärptes 2015.

– Domen har ju inte vunnit laga kraft, men kan bli prejudicerande i framtiden, säger Lotta Lagnander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer