Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I Söderhamns kommun är första ambulans på plats nästan fem minuter långsammare 2020 än 2012. Se Walentin Lindholm, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Gävleborg kommentera ökningen. Foto: SVT/Arvid Jansson

Väntetiden på ambulans ökar i Gävleborg – responstiden upp med två minuter

Uppdaterad
Publicerad

Väntetiden på ambulans ökar i hela landet och så även i Gävleborg. Sedan 2012 har responstiden, från det att larmsamtalet kommit in till SOS-alarm till dess att en första resurs är framme, ökat med drygt två minuter i länet. Det visar en sammanställning från Hjärt-Lungfonden.

– När det gäller att rädda människor med hjärtstopp så är tiden definitivt avgörande, säger Sven-Erik Jansson, ordförande i Riksförbundet Hjärtlung Söderhamn.

Störst ökning i Söderhamn

Längst responstid i Gävleborg har Ockelbo kommun med 19,7 minuter i genomsnitt. Störst ökning sedan 2012 har Söderhamns kommun där första ambulans är på plats nästan fem minuter långsammare år 2020.

– Det är katastrofalt. En tidsskillnad på fem minuter är för mycket. Det betyder livet, säger Sven-Erik Jansson.

Räddningstjänst kan hinna före

I sammanställningen är däremot så kallade IVPA – I väntan på ambulans samt hjärtstoppslarm – inte inräknade. IVPA innebär utlarmning av räddningstjänst vid exempelvis hjärtstopp vid tillfällen då SOS-alarm bedömer att de kan vara framme före ambulans.

– Vi har ett par hundra sådana larm per år där SOS ser att det finns en tidsvinst, här skickar vi ut IVPA på det här. Jag tycker att man kan känna sig trygg med ambulansvården här i länet, säger Walentin Lindholm, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Region Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer