För första gången är mer än hälften av svenskarna feta eller överviktiga. Foto: MALIN RUDBLOM/TT

Varannan gävleborgare är överviktig

Publicerad

Vi blir allt fetare. För första gången är mer än hälften av svenskarna feta eller överviktiga. I Gävleborgs län är siffran 58 procent.

Det är ny statistik från Folkhälsomyndigheten som om nu presenteras av Hjärt- och lungfonden. 52 procent av kvinnorna i Gävleborgs län är feta eller överviktiga. Bland männen i länet är motsvarande siffra 63 procent.

– Den ökande övervikten i Sverige är alarmerande, inte minst på grund av risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt- och lungfonden i ett pressmeddelande.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Övervikt och fetma

Övervikt och fetma är bland de största riskfaktorerna för sjukdomsbördan i Sverige.

Under det senaste decenniet ses en ökning i andel med övervikt respektive fetma, år 2016 var andelen av befolkningen med övervikt 36 procent och 15 procent hade fetma.

Sammantaget betyder det att mer än hälften, 51 procent, av befolkningen har övervikt eller fetma.

Övervikt och fetma varierar mellan olika grupper baserade på kön, ålder och utbildningsnivå. Fetma är till exempel vanligare bland äldre än bland yngre och bland de med förgymnasial och gymnasial utbildning än bland de med eftergymnasial utbildning.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.