Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vårdanställda har i ett öppet brev gått ut och bett om ersättning för det slit de genomgått de senaste månaderna under pandemin. Foto: Sabina Pettersson/SVT

Vårdpersonal kräver ersättning efter tuff tid

Uppdaterad
Publicerad

Vårdpersonalen har haft det tungt under den pågående pandemin. Arbetet har varit påfrestande och utöver det vanliga. Därför går runt 40 vårdanställda i Gävleborg ut i ett öppet brev och ber om ersättning för det hårda jobb som utförts.

I ett öppet brev till tidningarna skriver Ebba Nilsson och Andreas Malmqvist från Gävle sjukhus tillsammans med ett 40-tal andra vårdanställda och berättar hur våren och sommaren har varit på intensivvården. För det hårda arbetet vill man nu ha någon slags ersättning, eftersom det varit både fysisk och psykisk påfrestning på varje person.

– Staten lägger ut en massa pengar till artister som förlorat ersättning och liknande, då tycker jag att vi borde kunna få någonting också, för vi har stått i frontlinjen, säger Anders Malmqvist, sjuksköterska, Gävle sjukhus.

Ingen konkret ersättning

Vårdpersonalen har inget konkret svar på vad för ersättning de skulle tycka är rimligt. Det har inte heller politikerna som brevet främst riktar sig till. Men det är något de planerar att ta upp under hösten.

– Vi får göra en ordentligt utvärdering av det, men det är för tidigt nu att säga om det blir någon ersättning och i så fall i vilken form, säger Fredrik Åberg Jönsson, (V), i regionstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet