Fyra personer som vakade över en brukare, som visade sig vara smittad med covid-19, insjuknade senare själva. Personalen hade ingen tillgång till skyddsutrustning, då de bara hade det om misstanke om smitta fanns. Foto: SVT

Hemtjänstpersonal i Söderhamn utsattes för smitta – insjuknade i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En brukare i Söderhamn var okontaktbar och visade symptom som feber och frossa, något som enligt sjukvården berodde på att personen var i livets slutskede. Senare visade det sig att personen var smittad med covid-19 – och även de fyra i personalen som vakat över brukaren insjuknade i covid-19.

Det var i slutet av april som en brukare inom hemstjänsten hade feber, rosslighet, konstaterad lunginflammation och var okontakbar. När personalen kontaktade vården gjordes bedömningen att personens symptom berodde på att denne var i livets slutskede. Därmed skedde ingen provtagning för covid-19. Vid den tidpunkten fick personal inom hemtjänsten endast tillgång till skyddsutrustning om misstanke om smitta fanns.

Personalen insjuknade

Vid senare provtagning visade provsvaren på positiv covid-19 hos brukaren. De fyra medarbetarna som suttit och vakat över brukaren insjuknade senare i covid-19.

Nu gör kommunen en anmälan till Arbetsmiljöverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet