Vart tionde barn har föräldrar med skulder hos Kronofogden Foto: SVT

Ökade ekonomiska skillnader i Gävleborgs län under coronakrisen

Uppdaterad
Publicerad

I juni 2019 initierade Region Gävleborg en jämlikhetsutredning i syfte att bland annat kartlägga de ökade ekonomiska skillnaderna i länet. Framför allt två saker anses ligga bakom ökningen i inkomstskillnaderna. Dels har de som har de högsta inkomsterna dragit ifrån resten av befolkningen, dels har vissa grupper i botten halkat efter.

5 712 barn i Gävleborgs län växer upp i familjer där minst en förälder har skulder eller en pågående skuldsanering hos Kronofogden. Det är vart tionde barn, visar nya siffror från Kronofogdemyndigheten – en ökning med 14 procent på 7 år. Värst drabbat är Nordanstig, Söderhamn och Hofors kommun.

Siffror från jämlikhetsutredningen i november 2019 visar dock på att ännu fler – 11,8 procent av barnen i Gävleborg – lever i familjer med låg inkomststandard eller med försörjningstöd.

Coronaviruset i Gävleborg

– Den aktuella barnfattigdomen riskerar alltså vara högre än de siffror som Kronofogdens statistik visar, säger Eva Lindberg (S), ordförande i regionstyrelsen.

Ökade inkomstskillnader under lång tid

Coronapandemin har nu förvärrat en redan pågående process. Jämlikhetsutredningen initierades under sommaren år 2019 eftersom ojämlikheten i länet och i Sverige ökat under lång tid.

I början av 1980-talet låg topp-procentens inkomstandel på cirka 4 procent. I dag är andelen cirka 11 procent. Samtidigt beräknades strax över 7 procent ha låg ekonomisk standard i Sverige i början av 1980-talet. År 2018 hade gruppen ökat till närmare 15 procent, enligt statistik från World inequality database samt SCB:s inkomstfördelningsundersökningar.

– Att vissa grupper nu stängs ute från arbetsmarknaden är den största riskfaktorn för ytterligare ekonomisk utsatthet. Bland annat därför att de som har mindre än andra är utestängda från vanor och aktiviteter som exempelvis klasskompisarna eller majoriteten i samhället kan ägna sig åt, säger Lina Hedman, utredare på Region Gävleborg.

Regionen satsar på fler arbetstillfällen

Bidragande orsaker till inkomstskillnaderna är att kapitalinkomsterna, som räntor och utdelningar, blivit större och mer koncentrerade till toppen av inkomstfördelningen. Samtidigt har ersättningarna vid arbetslöshet och sjukdom skurits ned, enligt en undersökning av Finansdepartementet.

– Detta är även en nationell politisk fråga men vi kommer under hösten satsa på att skapa fler arbetstillfällen i samarbete med kommunerna. Innan vi föreslår ytterligare åtgärder inväntar vi jämlikhetsutredningens arbete som förlängts till mars nästa år för att få reda på hur läget ser ut svart på vitt i länet, säger Eva Lindberg (S), ordförande i regionstyrelsen.

Så många barn lever i familjer där minst en förälder har skulder hos Kronofogden

KommunAntal barn 0-17 årAntal barn i hushåll med skulderGävleborgs län57 3545 712Bollnäs5 407539Gävle21 2021 904Hofors1 771229Hudiksvall7 350641Ljusdal3 595361Nordanstig1 903268Ockelbo1 076112Ovanåker2 215196Sandviken7 963839Söderhamn4 872623

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet