Sex får dödades i en vargattack i början av november. Nu får vargen skjutas. Foto: Heiko Junge, TT

Varg dödade sex tamdjur i Åmot – nu får den skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Sex får dödades i en vargattack i Åmot utanför Ockelbo i början av november. Länsstyrelsen i Gävleborg kan inte säkerställa vilken eller vilka vargar som ligger bakom attacken men har godkänt att en varg får skjutas.

Trots rovdjursavvisande stängsel tog sig en varg in i en hage och dödade tre får på en gård i Åmot. När djurägaren inspekterade hagen fann han ytterligare tre får som var så skadade att de senare fick avlivas.

Länsstyrelsen har inte kunnat säkerställa vilken eller vilka vargar som ligger bakom attacken, men har beviljat skyddsjakt och att en varg får fällas inom jaktområdet.

”Dödandet kommer att fortsätta”

I skyddsjaktansökan skriver djurägaren: ”Som jag ser detta har nu vargen fått smak på mina får och jag befarar att detta bara är början och att dödandet kommer att fortsätta.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.