Antalet vargar och vargrevir har minskat i Gävleborg. Foto: TT

Vargstammen minskar i Gävleborg

Publicerad

Vargstammen minskar i Gävleborg för andra året i rad. Detta trots att Länsstyrelsen minskade antalet vargar som fick skjutas under årets lagliga jakt.

2016 fick sju vargar skjutas. 2017 var det sex vargar och i år fick bara två vargar skjutas i Gävleborgs län. Det säger Simon Viklund från Länsstyrelsen, som arbetat med den senast mätningen av vargar i länet.

Ett sätt att uppskatta antalet vargar i Gävleborg är att räkna antalet ”föryngringar”, alltså en familjegrupp där det fötts valpar.

– På några år tillbaka så ser man en minskning. 2015-2016 så fanns det 5,8 föryngringar. Året efter var det 5,3 och i år så fick vi ett resultat på 4 länsegna föryngringar, säger Simon Viklund.

Stor omsättning på reviren

Speciellt för i år är att det varit en stor omsättning på reviren, med många vargar som kommer in och ut.

Men i vargområden som Dalarna är det större omsättning på vargen. En förklaring till det är en omfattande olaglig jakt på vargen, men det ser Länsstyrelsen mindre av i Gävleborg.

– I Gävleborg har vi inte så många tendenser till olaglig jakt. Vi har ett ansvar att motverka och förhindra olaglig jakt. Vi har naturvårdsvakter och jakttillsynsmän som är ute och observerar i sitt dagliga arbete.

Kommer vargpopulationen minska ännu mer nästa år tror du?

– Svårt att säga. Stammen påverkas av så många faktorer som allt ifrån laglig och olaglig jakt, sjukdomar som skabb, trafikolyckor, vargarna kan drunkna och de kan också dö under revirkamper.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer