Vargpopulationen behöver minskas – nu begär Jägarnas riksförbund att 17 vargar skjuts i Gävleborg. (Bilden är tagen i en djurpark). Foto: TT

Jägarförbund vill skjuta 17 vargar i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Jägarnas Riksförbund i Gävleborg vill fälla 17 vargar i länet under licensjakten i början av 2018.

Jägarna har i en skrivelse till länsstyrelsen i Gävleborg lagt fram sitt yrkande. Vargstammen ska enligt riksdagens beslut omfatta 170-270 vargar. Jägarnas Riksförbund skriver att aktuella inventeringar visat på att stammen är större än den övre siffran i riksdagens beslut.

Därför yrkar Jägarförbundet på att vargstammen måste minskas med totalt 166 vargar i hela landet, vilket för Gävleborg skulle omfatta 17 vargar.

”Långt högre än vad som krävs”

”Vargpopulationen i Sverige är i dag långt högre än vad som krävs för att uppfylla Sveriges internationella åtaganden. Därför måste vargpopulationen sänkas, i första hand till nivåer i linje med de av länsstyrelserna beslutade miniminivåerna. I stora delar av Sverige är vargstammen dessutom långt över de av Länsstyrelserna beslutade miniminivåerna”, skriver JRF Gävleborg i sin begäran.

LÄS MER: Minskning av varg och lodjur i länet

Vidare påpekar jägarorganisationen att licensjakten inte ska vara något hinder för att bedriva skyddsjakt på varg, om vargar ställer till med skada. Skrivelsen är undertecknad av Ingemar Alin, distriktsordförande, från Ljusdal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer