Arkivbild Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vargtik i Ljusdal ska fällas efter beslut om skyddsjakt

Publicerad

Den varg som rört sig nära bebyggelse och människor ska skyddsjagas kring Färila i Ljusdals kommun, det beslutar Länsstyrelsen. Detta efter en misslyckad skyddsjakt tidigare i somras och flera störningsförsök. 

Beslut om skyddsjakt efter vargtiken fattades redan i mitten på juni, men första försöket blev resultatslös. Nu vill Länsstyrelsen göra ett nytt försök efter att ett får dödats av varg i samma område.

”Vi ser att vargen fortsätter att söka sig in i samhällena, trots upprepad störning och gör därför bedömningen att det råder stor risk att den kan orsaka allvarlig skada mot människor och tama djur”, skriver Sandra Wahlund på Länsstyrelsen Gävleborg i ett pressmeddelande.

Tiken kommer ursprungligen från reviret Tönsen och har tidigare vandrat med en individ som fälldes under skyddsjakt i februari i år. Tillsammans har de uppvisat ett ”oönskat beteende” när de strövat omkring i bebyggelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.