Rovdjursinventeringen visar på en ökning av lodjur och en minskning av varg i Gävleborgs län. Foto: TT/SVT

Färre vargar men fler lodjur – länsstyrelsens inventering av rovdjur i Gävleborg klar

Publicerad

Färre vargar, men fler lodjur – ja det visar Länstyrelsen Gävleborgs inventering av rovdjur i länet. Och årets inventeringsresultat kan komma att påverka licensjakterna.

Enligt inventeringen har länet tio familjegrupper av varg. Vissa av reviren delas eller gränsar till andra län, men länstyrelsen menar att det motsvarar cirka 60 vargar i länet och det en minskning av vargstammen mot föregående år.

Antalet lodjur är 120 stycken, vilket är fler än föregående år.

– Vi har populationsmål som vi ska nå och de ligger vi över för både varg och lodjur. De nya inventeringsresultaten blir nu viktiga parametrar vid beslut om kommande förvaltningsåtgärder, så som exempelvis licensjakt, säger Simon Viklund, Enheten för vilt, Länsstyrelsen Gävleborg.

Gävleborgarna rapporterar gärna rovdjursspår

– Vi är väldigt nöjd med täckningsgraden och vi var tidigt klar med de flesta vargreviren. Gävleborgarna är överlägset bäst på att rapportera observationer av rovdjur eller dess spår, säger Simon Viklund.

Länsstyrelsen har i uppdrag att inventera lodjur, varg, järv, björn och kungsörn. För kungsörnarna i länet konstaterades elva lyckade häckningar, vilket är en ökning mot året innan. Inventeringen av järv är ännu inte klar och björn inventeras till hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.