Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se världens första elhybridgrävlastare Foto: Tor Jonsson/SVT

Världens första elhybridgrävlastare tillverkas i Hudiksvall

Uppdaterad
Publicerad

I Hudiksvall har världens första elhybridgrävlastare börjat tillverkas. Från skiss till koncept till färdig serietillverkad maskin har det gått tio år sedan projektet inleddes.

– Den gröna omställningen är någonting vi måste göra, och personligen har jag alltid brunnit för elektrisk drift – prestandan man kan få ut och tystnaden. Det har varit en spännande teknisk utmaning, säger Daniel Åkerlund som är konstruktör och projektledare på Huddig.

Redan år 2012 började Daniel Åkerström och hans medarbetare skissa på det som skulle bli den nya elhybridmaskinen. Företaget fick utvecklingsstöd av staten för att ta fram konceptmaskinen som blev klar 2015. I år rullade så den första serietillverkade maskinen ut till kund. 

Innovativa lösningar

– Vi har ett uppfunnit ett system som gör att vi kan frikoppla dieselmotorn och köra hydrauliken helt elektriskt. Och när dieselmotorn är igång används samma komponent för att generera energi till batteriet, säger Daniel Åkerström.

En grävlastare är en korsning mellan en lastmaskin och en grävmaskin som är midjestyrd. De stora hjulen innebär att maskinen lättare kan utföra arbeten som kräver att maskinen rör sig på vägar där en grävmaskin med larvfötter inte kan köra. De första grävlastarna baserades på traktorer och kunde då kallas för traktorgrävare, men idag är de en egen kategori maskiner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer