Vattenavgiften för Gävleborna kan höjas kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Vattenavgifterna i Gävle kan höjas rejält. Gävle vatten har nämligen lämnat in ett förslag som skulle innebära en årskostnad som blir drygt 2 300 kronor dyrare för Gävleborna.

Det är Gefle Dagblad som först berättar om de höjda vattenavgifterna.

Gävle vatten, som ingår i Gästrikevatten, har lagt fram ett förslag som bygger på en höjning i omgångar. 2020 ska avgiften öka med 19 % och åren, 2021 och 2022, med 15 % åt gången. Under de tre nästföljande åren planeras för mindre höjningar på mellan 2 och 5 %.

Stor skillnad i kronor för normalvillan

Efter tre år innebär det för en normalstor villa med en årsförbrukning på 115 kubikmeter vatten, en årskostnad som blir drygt 2 300 kronor dyrare än i dag.

– Jag kan förstå att man kan reagera på höjningen, säger Lena Blad vd på Gästrike vatten och Gävle vatten till SVT Gävleborg och fortsätter.

– Vi ser att kostnaderna kommer att öka under de kommande åren och vi måste höja taxan för att kunna möta de kostnaderna och vara i balans, säger Lena Blad.

Det är bland annat stora underhållsarbeten och investeringsbehov på vattenverk, reningsverk och ledningar som behöver göras.

Under nästa vecka ska Gävles kommunstyrelse ta ställning till förslaget som slutgiltigt ska godkännas av kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.