Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör räddningsledaren Daniel Holmström berätta om problemen med vatten vid storbränder. Foto: Mikael Johansson/SVT

Dåligt tryck på vattnet försvårade släckningen av storbranden på Brynäs i Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Gävles underdimensionerade vattenledningsnät gjorde sig återigen påmint när räddningstjänsten försökte släcka den stora industribranden på Brynäs.

– Det finns inte tillräckligt med tryck i de vattenposter som finns i det här området. Våra tankbilar får åka och hämta i områden där det är bättre tryck, säger Niklas Bruhn, inre befäl på Gästrike räddningstjänst.

Det är inte första gången det brinner på Stena Rycycling i Gävle och det är ett återkommande problem för räddningstjänsten att få fram tillräckligt mycket vatten för att släcka bränderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Johanna Harrysson från Gästrike vatten om varför vattenledningen inte klarar av stora brandsläckningar Foto: Alberto Lozano/SVT

Kraftig rökutveckling orsakade VMA

Branden utbröt vid 11-tiden i ett förvaringstält för wellpapp och en stickande rök spred sig över Gävle. Vid 14.30-tiden konstaterade räddningstjänsten att de har läget under kontroll, men att det kommer att ta många timmar innan branden kommer vara släckt och röken inte längre sprider sig över Gävle.

På måndagen meddelar Gästrike vatten att det går åt mycket vatten i området just nu, vilket kan innebära lättare tryckfall i ledningsnätet för de som bor i området, och i sin tur kan dricksvattnet bli missfärgat. ”Det är inte farligt”, skriver Gästrike vatten på sin sajt.

I videon ovan: Hör räddningsledaren Daniel Holmström berättar i videon om vattenproblemen och röken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.