Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om vedkaminsboomen – och vad som händer om du inte följer lagen. Foto: Stefan Larsson/SVT

Vedkaminsboom inför vintern – kommunernas oro: ”Måste rivas”

Uppdaterad
Publicerad

Återförsäljare av vedkaminer vittnar om en explosionsartat försäljning inför vintern. Men samtidigt oroar sig flera kommuner i Gästrikland för privatpersoner installerar själva och inte följer lagen.

Om du ska ha en vedkamin med installation till vintern är det troligen redan försent.

– I september drog vi snöret för att få en kamin installerad till i vinter, säger Jakob Lindqvist, butiksansvarig Mariebergs i Gävle.

Anmälan till kommunen

För att få installera eller byta ut en kamin måste en anmälan skickas in till kommunen för kontroll. Samtidigt som vedkaminer säljs i stora mängder tycker flera kommuner i Gästrikland att anmälningarna inte kommer in i samma takt.

– Största risken är att man sätter in något som måste rivas. Många kan göra detta själva men kanske inte har koll på hela processen, säger Annelie Walfridsson, handläggare vid Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning.

Det kan även komma sanktionsavgifter. Se mer om det och kaminboomen i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer