”I telefonen finns hela människan”

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan fick konstnären Henrik Teleman iden om att samla bilder från flyktingar och ta del av deras berättelser. Nu har konstnären bland annat träffat flyktingar i Marma.

”I telefonen finns hela människan” heter projektet som konstnären Henrik Teleman arbetar med just nu. Han samlar in bilder från flyktingars mobiltelefoner för att visa hur människor levde innan de flydde från krig och misär.

– De här bilderna kommer alltid att finnas i våra minnen, fastän vi skulle tappa bort dem. Det är de här bilderna som påminner oss om vårt förflutna när vi levde i fred i hemlandet, säger Naji Krouni som kommer från Syrien.

”Poängen med konst”

Konstnären besöker flyktingar från varje län i landet och efter att all dokumentation är klar kommer det att bli en utställning i åtta museér, som även står bakom projektet. 

– Man kan säga att flyktingarnas drömmar och det flyktingarna längtar efter är vad vi alla drömmer om och längtar efter. Men när vi inte har träffat våra kära på ett par veckor så har de här människorna som jag träffat i Marma inte träffat sina käraste på två år, säger Henrik Teleman.

– Så om jag tar del av de här människornas berättelser så är det ju inte bara de jag lär känna lite bättre, utan jag ser även mig själv. Det är hela poängen med konst, att vi är lika. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.