Foto: SVT

”De vill lägga en skitledning i vår vattenås”

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en upprörd stämning bland boende i Norrbro i Järbo.

I flera år har man kämpat mot det kommunala bolaget Sandviken Energis planer på att dra avloppsledningar genom en vattentäkt som ger över 20 fastigheter färskt dricksvatten.

– På alla andra ställen i Sverige gör de allt för att ta bort avloppsledningar och föroreningar ur vattenåsar. Här tänker de göra tvärtom och lägga ner en skitledning i vattenåsen, säger Tony Öberg och fortsätter: Så vi är väldigt oroliga för vårt vatten.

Stor oro för att vattnet ska förorenas

Under de senaste åren har skidanläggningen Kungsberget utanför Sandviken expanderat i rask takt och trycket på det reningsverk som finns där idag har blivit för högt.

Men istället för att bygga ett nytt reningsverk i Kungsberg kommer Sandviken Energi dra avloppsledningar till Järbo och rena vattnet där.

Det innebär att det för fler än 20 fastigheter i Norrbro i Järbo kommer dras avloppsledningar i anslutning till den vattentäkt som de får sitt dricksvatten ifrån.

– Vi är oroliga för att det, när ledningarna ska grävas ner, att det läcker diesel från någon maskin som går ner och förstör våra vattentäkter eller att ledningarna ska spricka och läcka ut avloppsvatten och förstöra vårt dricksvatten, säger Ann-Sofie Åsberg som är en av de boende i Norrbro.

Ansvariga vill inte ställa upp på intervju

SVT Nyheter Gävleborg har under en veckas tid försökt få en intervju med Sandviken Energi som ansvarar för de nya avloppsledningarna. De har inte ställt upp men skriver i ett mail till SVT Nyheter Gävleborg:

När Sandviken Energi utför grävarbeten i vattenskyddsområden säkerställer vi att maskinister och involverad personal har nödvändig utbildning för det planerade arbetet. I maskinerna används en speciell hydraulolja som inte kan orsaka större skador om läckage skulle ske från maskinen (haveri). Vid arbeten som pågår under en längre tid får uppställning av maskiner inte ske inom vattenskyddsområdet på nätterna för att ytterligare undvika risker för läckage.

De avloppsledningar som förläggs är sk tryckledningarna som är tillverkade i ett särskilt materialt som provtryckts och täthetskontrolleras innan de tas i drift. Dessa ledningar bedömer vi som mycket säkrare än de privata självfallsledningarna som ligger inom det här området i dag.”

”Vi kommer strida så länge det går”

Tony Öberg, Ann-Sofie Åsberg och de andra boende i Norrbro har överklagat beslutet till både mark- och miljödomstolen och mark- och miljööverdomstolen men inte fått rätt. Men kampen för vattnet går vidare.

– För varför ska inte vi kunna få fortsätta dricka vårt fina vatten. Det är väldigt viktigt överlag att skydda dricksvatten. Det måste ha högsta prioritet oavsett om det gäller 20 fastigheter eller om det gäller ett större område. Det spelar ingen roll. Det ska skyddas, tycker Ann-Sofie Åsberg.

– Vi vill att de ska dra ledningen på ett sätt som inte förstör åsen. Det finns hur många alternativ som helst som är bättre. Och det har vi försökt förklara för Sandviken Energi, men de vill inte lyssna. Och vi kommer strida så länge det går, säger Tony Öberg.

Här kan du se ett längre inslag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.