TV: Följ med in i nya Länsmuseet

Vi har tjuvkikat på nya Länsmuseet Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Länsmuseet i Gävle har varit stängt i ett år på grund av renovering. Om några veckor öppnar man igen, vi har tjuvkikat vad som har hänt där inne.

– Vi har försökt tänka nytt men med samma gamla samling, säger Ingela Broström, chef för den publika avdelningen på Länsmuseet i Gävle.

Det är en entusiastisk avdelningschef som visar oss runt. Renoveringen var nödvändig eftersom ventialtionssystem var föråldrat och bara måste bytas ut. Samtidigt har passat på att uppdatera och göra hängningarna mer moderna och tidsanpassade. Ut med grosshandlare och skeppsredare och mer genustänk.

– Istället för att vi hängt en fru för att hon är gift med en man, har vi hängt en grosshandlare för att råkar vara gift med en kvinna, säger Ingela Broström.

TV: Se hela reportaget i SVT Play

Det mesta har hängts om inne i museets olika avdelningar och fått en mer publik och lättillänglig hängning i ljusare rum över lag. En textilavdelning där man själv kan ta del av prover från Hedvig Ulfsparres textilsamling i Högbo och sitta på plats och arbete finns också.

– Förr var man tvungen att boka tid eller komma i grupp för att använda dem, nu kan man komma när man vill, säger Ingela Broström.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.