Se en av demonstranterna berätta om sina känslor kring oroligheterna i Jerusalem Foto: Stefan Larsson/SVT

Israel och palestinier i konflikt – demonstrationer runtom i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheterna mellan Gaza och Israel har de senaste dagarna skördat uppemot 40 liv. Hundratals raketer har avfyrats och situationen blir alltmer krigsliknande. I flera delar av Sverige har palestinier samlats för att demonstrera.

– Det räcker nu, säger Mousa Hmedi som protesterat i Gävle.

Bland annat i Gävle, Göteborg, Malmö och Stockholm har demonstrationer genomförts med anledning av våldet i Jerusalem.  

– Jag kan inte ens sova när jag tittar på nyheterna. Det räcker nu, vi kan alla stå med varandra, araber, muslimer och kristna. Vi kanske kan hitta en lösning någon dag. Det hoppas jag, säger Mousa Hmedi, en av demonstranterna från Gävle.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Det är oklart hur många som befann sig på platsen.  

Polishelikopter bevakade i Göteborg

I centrala Göteborg samlades över 100 personer till stöd för palestinier under tisdagen, skriver Göteborgs-Posten. Demonstrationen, som utgick från Gustaf Adolfs torg, bevakades av poliser till fots och på hästar. En polishelikopter cirkulerade ovanför området.

Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson säger till GP att läget var ordnat och enligt tidningens reporter som var på plats hördes höga smällar men stämningen var ganska lugn.  

Vid halv åtta-tiden på tisdagen var demonstrationen i Göteborg upplöst. Ingen frihetsberövades men ett antal personer är misstänkta för brott mot ordningslagen och smittskyddslagen, skriver DN

Bilbetonad samling i Malmö

Ett fyrtiotal bilar, med personer som tutade och viftade med palestinska flaggor, körde genom Malmö i en demonstration, enligt Sydsvenskan.

Sara Andersson, polisens presstalesperson, säger till tidningen att demonstrationen orsakat lite bekymmer i trafiken men att det i övrigt gått lugnt till. Att samlingen skedde i bilar tros ha varit ett sätt att kringgå pandemilagen som säger att max åtta personer får samlas under en allmän sammankomst. 

En gripen i Stockholm

Utanför Israels ambassad i Stockholm samlades ungefär 200 personer i går kväll, enligt DN. Polisen var på plats. Senare rörde sig tåget in mot de centrala delarna av stan. Demonstranterna hade palestinska flaggor liksom bilarna som följde.  

Stockholmspolisen uppger i ett mail att demonstrationen bedömdes som upplöst och avklarad vid 19.20-tiden. En person greps misstänkt för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. När demonstranterna gick mot city inträffade ett bråk mellan en demonstrant och en förbipasserande på en elsparkcykel.

– Enligt den information jag har skadades ingen person, skriver Åsa Wallentin i mailet.

Hör Mousa Hmedi i Gävle berätta om sina känslor kring oroligheterna i Jerusalem i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Striderna mellan Israel och Hamas 2012

Mer i ämnet