Israeler tar skydd efter att raketlarm ljuder över Jerusalem. Foto: TT/AFP

Raketer avfyrade mot Jerusalem

Uppdaterad
Publicerad

Flera raketer har avfyrats mot och slagit ned i Jerusalemområdet, rapporterar israeliska Channel 13 enligt Reuters. Den terrorstämplade organisationen Hamas ska enligt flera rapporter ligga bakom attacken. Israel har i sin tur svarat med attacker mot Gaza där minst 20 personer uppges ha dött.

– Våldet måste upphöra, det är en väldigt farlig situation, säger utrikesminister Ann Linde till SVT Nyheter.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska raketer också ha avfyrats från Gaza mot israeliska områden. Enligt flera rapporter ska det vara Hamas som ligger bakom attacken, som kommer efter en lång tid fylld av oroligheter.

– En lång dag full av spänning i Jerusalem. Det började väldigt våldsamt på morgonen på Tempelberget med ett par hundra palestinier som skadades, säger Anders Persson som är Mellanösternexpert vid Linnéuniversitet.

Israel-Palestina 2021

Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, lovar att Hamas kommer att få betala dyrt för attacken.

– Vi kommer inte att tolerera en attack på vårt territorium, i vår huvudstad, mot våra medborgare och soldater, säger han.

Minst 20 personer har dött och flera skadats i israeliska attacker mot Gaza, enligt talespersoner i Gaza.

– Det viktigaste är att alla måste bidra till en situation som deeskalerar. Samtidigt finns det ett särskilt ansvar hos de israeliska myndigheterna och att de agerar och att alla som bor i Jerusalem kan känna sig säkra. Man måste undvika att agera på ett sätt som kan späda på spänningarna, säger utrikesminister Ann Linde till SVT Nyheter.

Hon fortsätter:

– I Gaza måste man omedelbart upphöra med raketer och terrordåd. Det måste upphöra och vi måste fördöma det.

Stora oroligheter

Måndagen har kantats av stora oroligheter i området och sammandrabbningar mellan israelisk polis och palestinska demonstranter. Enligt organisationen Röda halvmånen ska hundratals skadade behövt sjukhusvård.

En av orsakerna till den hätska stämningen är potentiella vräkningar av palestinska familjer i området Sheik Jarrah i östra Jerusalem. Vräkningar som en israelisk domstol beslutade om tidigare i år med hänvisning till att marken tillhört judiska familjer före kriget 1948, skriver nyhetsbyrån AFP.

– EU och även USA har uttalat sig och vi anser även i Sverige att den här bosättningspolitiken på ockuperade områden och demoleringarna och vräkningarna måste upphöra, för det strider mot internationell humanitär rätt och bidrar till den förhöjda stämningsnivån. Vi vill alla att man ska gå tillbaka till förhandlingar, säger Ann Linde.

Situationen har kallats den värsta i området på flera år och FN:s säkerhetsråd kommer att diskutera krisen under måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet